Veelgestelde Vragen
over Keramische Tegels

Zit uw vraag er niet bij? Of wilt u meer weten?

Gratis Magazine Aanvragen Gratis Magazine Aanvragen

Veelgestelde vragen over tegels

Hieronder treft u een overzicht van de meest gestelde vragen die mensen hebben als ze overwegen een keramische tegelvloer aan te schaffen. Wij hebben ze voor u op een rijtje gezet. Zit uw vraag er niet tussen, of wilt u meer informatie over een bepaalde vloer? Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder.

1. Wat zijn keramische tegels?

Keramische tegels zijn tegels die opgebouwd zijn uit zand, klei en mineralen. Dit wordt op een temperatuur van 1200 ˚C gebakken. Vervolgens wordt er een glazuurlaag aan de bovenkant gemaakt die de kleur en het dessin van de tegel bepaalt. Na nogmaals bakken ontstaan een sterk eindproduct dat waterdicht en slijtvast is. Keramische tegels zijn in veel varianten beschikbaar, van natuursteenlook tot houtlook.

2. In welke soorten zijn keramische tegels leverbaar?

Keramische tegels zijn verkrijgbaar in bijna elke denkbare soort en maat. Van stijlvolle kleine tegels tot chique XXL-tegels. Ook de vorm is verschillend, van rechte stroken voor keramisch parket tot vierkant en rechthoekig. Ten slotte is er een breed scala aan dessins verkrijgbaar. Houtlook, marmerlook, natuursteenlook en zelfs tapijtlook zijn in onze showroom te zien.

3. Wat is de levensduur van keramische tegels?

In principe gaan keramische tegels een leven lang mee. Vanwege de hardheid en slijtvastheid van de tegels slijten ze niet weg en heeft het dus een lange levensduur. Bijkomend voordeel is dat keramische tegels uitstekend te recyclen zijn en daarom keer op keer een nieuw leven krijgen.

4. Wat is de dikte van keramische tegels?

Keramische tegels voor interieurgebruik zijn ca. 1 centimeter dik. De lijmlaag die hier onder komt is ongeveer 3 millimeter dik.

5. Zijn keramische tegels geschikt voor de badkamer en het toilet?

Keramische tegels zijn uitermate geschikt voor badkamer en toilet. In ruimtes als deze komt veel vocht vrij, waardoor het essentieel is om een kwalitatieve vloer te hebben die hier tegen bestand is. Keramische tegels zijn waterdicht en niet poreus, waardoor ze geschikt zijn voor badkamer en toilet.

6. Kan je een keramische tegelvloer combineren met vloerverwarming?

Vanwege de lage warmteweerstand van keramische tegels zijn ze de perfecte vloer om te combineren met vloerverwarming. Tegels geleiden de warmte snel en goed, waardoor er een aangename warmte verspreidt.

7. Kunnen keramische tegels verkleuren?

Door Uv-straling wordt de kleur van een vloer vaak aangetast. Verkleuring is nooit helemaal tegen te gaan, maar onze keramische tegels zijn in principe kleurvast, omdat ze Uv-bestendig zijn.

8. Welke ondervloer is geschikt voor keramische tegels?

Het best geschikt is een zandcement- of betonnen ondervloer. Van groot belang bij keramische tegels is dat de ondergrond niet veert, zodat de tegel en voegen niet kunnen scheuren. Ook een geëgaliseerde ondervloer is uitermate geschikt voor keramische tegels.

9. Hoe onderhoud ik mijn keramische tegelvloer?

Er is onderscheid te maken tussen preventief onderhoud en droog en nat onderhoud. Preventief kunt u een goede schoonloopmat bij de ingang leggen om zand en vuil tegen te houden. Daarnaast raden we aan om meubels die veel verschoven worden te voorzien van viltjes. Qua droog en nat onderhoud raden we aan om dagelijks te stofzuigen en indien nodig te dweilen of te moppen. Verder adviseren we u enkel onderhoudsmiddelen te gebruiken die wij aanbevelen en agressieve reinigingsmiddelen te vermijden.

10. Zijn keramische tegels krasbestendig?

Keramische tegels zijn uitermate krasbestendig. Natuurlijk is geen enkel product krasvrij wanneer u maar goed genoeg uw best doet, maar keramische tegels staan erom bekend dat ze uitermate sterk en krasbestendig zijn. Dit komt door de hoge temperatuur waarom de glazuurlaag op de keramische tegel gebakken wordt.

11. Zijn keramische tegels hygiënisch?

Vanwege de hoge dichtheid van keramische tegels zijn ze zeer hygiënisch te noemen. Vuil hoopt zich niet op in de ‘poriën’ van de vloer, omdat deze er nauwelijks zijn. Daarbij komt dat de tegels eenvoudig te reinigen zijn.

12. Waar moet ik rekening mee houden voordat de keramische tegelvloer gelegd wordt?

Bij aanschaf van een Knulst vloer krijgt u een uitgebreide voorbereidingsinstructie toegestuurd. In het kort komt het hier op neer: zorg dat alle werkzaamheden in uw huis uitgevoerd zijn, om te voorkomen dat uw nieuwe vloer als bouwvloer gebruikt wordt. De ondervloer dient schoon en stofvrij te zijn voordat onze leggers aan de slag gaan. 24 uur na het voegen mag de vloer weer belopen worden en 48 uur na het voegen mag de vloer met lauwwarm water schoongemaakt worden om de voegsluier weg te nemen.

13. Wordt de ondervloer bij keramische tegels ook door Knulst geëgaliseerd?

Indien het nodig is kan Knulst de ondervloer voor u egaliseren, alvorens er een nieuwe vloer op te plaatsen. Een medewerker van Knulst zal ruim voorafgaande aan de werkzaamheden altijd de ruimte(n) inmeten en de ondervloer inspecteren.

14. Is een keramische tegelvloer geschikt voor in elke ruimte?

De keramische tegel is een vloer die in iedere ruimte toepasselijk is. In badkamer en toilet heeft het als voordeel dat het goed tegen water kan. In ruimte waar veel comfort vereist is, zoals woon- en slaapkamer, verspreidt de warmte van vloerverwarming zich snel en verhoogt dit het comfort. Ook in de keuken is het een ideale vloer omdat vlekken van vet of iets dergelijks geen kans maken.

15. Kan je een keramische tegelvloer zelf leggen?

Met een goede instructie kunt u de vloer in principe zelf leggen. Dit valt echter buiten de garantie. Daarnaast heeft u hoogstwaarschijnlijk langer plezier van uw vloer wanneer u het vakkundig laat leggen door onze gecertificeerde tegelzetters.

943