Terrazzo Tegels

Ambachtelijke vloer met de voordelen van keramiek

Gratis Inspiratie Magazine Gratis Inspiratie Magazine

Ontstaan van Terrazzo

Terrazzo, u kunt geen jaren 30 woning binnenstappen zonder dat hier de dorpel of de ondervloer van terrazzo gemaakt is. 20 à 30 jaar geleden heeft men besloten dat het niet meer een trend was om terrazzo in een woning te hebben, dus heeft men hier allerlei vloeren overheen gelegd. Maar nu is terrazzo terug van weggeweest en worden alle vloeren er weer uitgebroken om deze karakteristieke Italiaanse vloersoort weer open en bloot in een woning te hebben liggen. En voor de nieuwere woningen, waar geen terrazzo ligt? Daarvan gaan de bewoners massaal op zoek naar goede terrazzowerkers. 

Terrazzo komt van oorsprong uit Italië toen daar veel kerken gebouwd werden. De voornaamste bouwmaterialen bij deze kerken bestonden uit marmer en graniet. De resten van deze natuurstenen stopte men in beton, waar de vloeren mee gestort werden. De vloeren in deze kerken werden echter veel belopen, waardoor ze als het ware gepolijst werden. De cementen toplaag die eerst zichtbaar was verdween en de kleine stukjes graniet en marmer kwamen naar het oppervlak. Dit viel bij de Italianen in de smaak en het duurde dan ook niet lang voordat technieken ontwikkeld werden om terrazzo op grote schaal te gaan produceren. 

Verwerking Terrazzo

Terrazzo is dus niet geheel natuursteen, maar is cement gemengd met restjes natuursteen. Een andere benaming die veel voorkomt voor terrazzo is granito. De mortel wordt aangebracht op een speciale ondervloer en wordt vervolgens geperst om de korrels zo dicht mogelijk bij elkaar te laten komen. Na de vastgestelde droogtijd wordt de vloer gepolijst, waardoor het cement verdwijnt en de typische terrazzovloer ontstaat. 

Terrazzo is zeer poreus materiaal, er zitten zelfs kleine gaatjes in de vloer. Vocht, zoals bijvoorbeeld wijn, trekt in mum van tijd in de vloer, wat resulteert in niet te verwijderen vlekken. Ook heeft terrazzo als nadeel dat het kan gaan krimpen, waardoor er scheurvorming optreedt.

Terrazzolook Keramische Tegels

Een bijzonder goed alternatief voor terrazzo zijn onze terrazzolook keramische tegels. Deze zijn door niet-kenners niet van echt terrazzo te onderscheiden. Doordat het aangebracht wordt in tegelvorm, zal er zeker geen scheurvorming optreden. In combinatie met vloerverwarming heeft u ook niets te vrezen. Keramische tegels zijn uitstekend te combineren met vloerverwarming. 

Terrazzolook keramische tegels hebben een zeer hoge dichtheid. Geen gaatjes of poriën waar vocht en vuil in kan zitten. Dat is ten eerste erg hygiënisch en ten tweede zorgt het ervoor dat de vloer niet vlekgevoelig is. En mocht u denken dat de mogelijkheden met terrazzo weidser zijn dan met terrazzolook keramische tegels, dan kunnen wij u verzekeren dat dit niet zo is. Fijne korrels, grove korrels, veel cement zichtbaar, weinig cement zichtbaar, werkelijk alles is mogelijk. Er is ruime keuze in dit type tegel.

Informeer eens bij onze tegelexperts naar de mogelijkheden van een terrazzolook keramische tegelvloer. Zij kunnen u alles vertellen over deze hippe vloer die zijn intrede weer doet in de huizen van vele Nederlanders.

Inspiratie en showroom

Bent u benieuwd naar alle stijlvolle mogelijkheden met Terrazzo tegels? Neem dan eens een kijkje op onze inspiratie-pagina of vraag ons gratis inspiratie magazine aan. Wij sturen regelmatig onze fotograaf op pad om de mooiste interieurs met tegels bij onze klanten thuis te fotograferen. Speciaal om u te inspireren.

Wenst u meer informatie of wilt u de tegels fysiek bekijken? Breng dan een bezoek aan één van de grootste vloerenshowrooms van ons land! Onze vloerenadviseurs vertellen u graag alles over keramiek onder het genot van een kopje koffie. Welkom bij Knulst Vloeren!

1116