Leisteen Tegels

Stijlvolle steensoort met de voordelen van keramiek

Gratis Magazine Aanvragen Gratis Magazine Aanvragen

Ontstaan van Leisteen

Leisteen kennen we in tal van afwerkingen, waarvan de bekendste dakbedekking en vloeren zijn. Dit natuursteen komt overal ter wereld voor, van ver van huis tot bij onze buren in België. Uniek aan leisteen is dat het bestaat uit verschillende dunne laagjes steen die terug te zien zijn in de uiteindelijke tegel. Leisteen hoort thuis in het rijtje van de metamorfe gesteentes, waarin ook marmer en kwartsiet te vinden zijn. Klei wordt namelijk in miljoenen jaren tijd omgevormd tot een hard gesteente, door de enorme druk en hoge temperaturen die hierbij aanwezig zijn. 

De laagjes klei die samengeperst zijn, zijn kenmerkend voor leisteen. Vanwege deze laagjes kan de plaat leisteen eenvoudig van het rotsblok gespleten worden. Typisch voor leisteen is dat het splijtruwe tegels zijn. Dat wil zeggen dat na splijten er slechts tegels van gezaagd of geknipt worden, maar het oppervlak wordt niet meer bewerkt. Dit zorgt voor een hoge antislip waarde. 

Leisteenlook keramische tegels

Al met al klinkt leisteen perfect als vloertegel. Het grote nadeel blijft echter dat natuurlijk leisteen schilfert. De kenmerkende laagjes laten namelijk na nat worden of dweilen schilfers achter, waardoor de vloer dus dunner wordt. Ook zijn door het ruwe oppervlak vochtvlekken zichtbaarder dan bij de leisteenlook variant. Leisteen is en blijft natuursteen, en natuursteen is altijd vlekgevoeliger en behoeft meer onderhoud. 

We kunnen stellen dat een leisteenlook keramische tegel kwalitatief duurzamer is. De laagjes waar leisteen om bekend staat kunnen door glazuur nagemaakt worden, maar zullen nooit de slijtage van echt leisteen vertonen. Daarnaast is de techniek van glazuren zo ver, dat het op het oog niet van echt te onderscheiden is. Ondanks de look van leisteen, blijft het een makkelijk te onderhouden keramische tegel en is het aanzienlijk minder gevoelig voor slijtage.

Inspiratie en showroom

Of u nu voor een natuurlijke leisteentegel gaat, of voor een leisteenlook keramische tegel, het blijft een persoonlijke voorkeur. De een zal meer voelen voor leisteen, de ander zal zich gelukkig prijzen met een leisteenlook tegel. In de showroom van Knulst kunnen wij u het eerlijke beeld laten zien en kunt u de leisteenlook keramische tegel in levende lijve zien. U bent altijd welkom voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Liever eerst oriënteren? Bekijk dan onze inspiratie-pagina of vraag ons gratis inspiratie magazine aan. Beiden staan vol met sfeervolle interieurs met tegelvloeren bij onze klanten thuis.

1121