Natuursteen of
Keramische Tegels?

Waarom kiezen voor welke tegelsoort?

Gratis Magazine Aanvragen Gratis Magazine Aanvragen

Waarom natuursteen of keramische tegelvloer?

Keramische tegels zijn tegenwoordig bijna niet meer van een echte natuursteen tegel te onderscheiden. Toch zijn velen benieuwd naar wat de verschillen zijn en waarop de keuze voor een van beide tegelsoorten gebaseerd wordt. Het is belangrijk om te onthouden dat beide natuurproducten zijn, in tegenstelling tot bijvoorbeeld PVC. 

Verschillen natuursteen en keramische tegels

Het grootste verschil tussen natuursteen en keramische tegels zit in de manier waarop het ontstaat of gemaakt wordt. Natuursteen is een gesteente dat in pure vorm in de natuur voorkomt. Het is een heel breed begrip voor de vele verschillende soorten en kleuren die er zijn. Zo kan natuursteen onderverdeeld worden in 3 verschillende soorten natuurgesteente. Dit zijn stollingsgesteente, afzettingsgesteente en metamorf gesteente. Elk van deze drie categorieën heeft zo weer zijn eigen soort natuursteen. Het bekende natuursteensoort marmer valt bijvoorbeeld onder het metamorfe gesteente. Keramische tegels zijn niet in pure vorm in de natuur te vinden. Ze worden samengesteld uit natuurlijke mineralen als klei en zand en vervolgens hard gebakken. Door de glazuurlaag die over de tegel komt krijgt het de kleur of het patroon van wat u maar wenst. Door de nieuwste technieken zijn de prints op een keramische tegel zijn niet meer te onderscheiden van bijvoorbeeld echt natuursteen. 

Keramiek is duurzamer dan natuursteen

Naast de uiterlijke kenmerken zijn er ook een aantal verschillen te noemen in onderhoud en duurzaamheid. Keramische tegels zijn zeer duurzaam te noemen, omdat het materiaal waaruit het is opgebouwd niet snel op zal raken. Ook kunnen de tegels uitstekend gerecycled worden. Natuursteen daarentegen is een schaarste artikel. Het ontstaat zeer langzaam en met het tempo waarop natuursteen nu gewonnen wordt, zal het eens op zijn.

Onderhoud van natuursteen tegels

Het onderhoud van een natuursteentegel vereist zeer specifieke voorschriften. Natuursteen heeft namelijk als kenmerk zeer poreus te zijn. Wanneer een glas wijn om zou vallen op een natuursteentegel, zal dit direct in de vloer trekken. Heeft u een keramische tegel zal dit niet aan de orde zijn. Vanwege de hoge dichtheid van deze vloer krijgen vlekken van wijn, vet en zuren geen kans. Ook bij het reinigen van een natuursteentegel zijn er een aantal specifieke stappen en producten vereist. Om bij een natuursteentegel lang haar schoonheid te bewaren is er veel onderhoud vereist. Een keramische tegel heeft hierin de voordelen aan haar zijde, omdat deze vloertegel niet van een echte natuursteentegel te onderscheiden is en toch veel eenvoudiger in onderhoud is. Stofzuigen en dweilen is voldoende en is daarom de ideale vloer voor in praktisch iedere ruimte van uw woning. 

Keramische tegels in iedere natuursteensoort

Een ander voordeel dat keramische tegels met zich meebrengt is dat het in echt elke vorm, kleur en soort gemaakt kan worden. Bent u dol op marmer, maar bang dat de vlekken de vloer snel zullen vervuilen, dan is de marmerlook tegel een uitstekend alternatief. Hetzelfde geldt wanneer u graag voor een houten vloer zou willen kiezen, maar ook hier het onderhoud wat te veel is. Daarvoor is het keramische parket in het leven geroepen. Zo is voor iedere interieurstijl en elke persoonlijke smaak wel een juiste keramische tegel te vinden. Bent u benieuwd geworden naar deze keramische tegels? Onze adviseurs zijn volledig op de hoogte van alle kenmerken van deze veelzijdige tegels. Plan een vrijblijvend gesprek met hen in om meer te ontdekken over deze vloer.

937